Учените вярват, че съвременното детство приключва на 12-годишна възраст. Проучване също

...
Учените вярват, че съвременното детство приключва на 12-годишна възраст. Проучване също
Коментари Харесай

5 причини защо съвременните деца съзряват по-бързо от нас и какво означава това за нашето общество

Учените имат вяра, че актуалното детство завършва на 12-годишна възраст. Проучване също го потвърждава, така като много родители считат, че децата им към този момент не наподобяват на деца до тази възраст. Новото поколение е подложено на напън да порасне по-бързо. Това значи, че девойките на 10 години се тревожат повече за тежестта и грима си, а момчетата биват тласкани към „ мачо “ държание.

Събрахме лист с аргументи, заради които днешното потомство узрява по-бързо и по какъв начин този факт ще промени света ни в бъдеще.

Продукти за персонална хигиена

През последните години химическата промишленост доближи ново равнище на развиване и този прогрес направи живота ни по-лесен. Но доста козметика и артикули за персонална хигиена съдържат детайли, които могат да повлияят отрицателно на тялото ни. Според проучване някои химикали имитират естрогена и могат да ускорят пубертета. Основните виновници са детайли, които се употребяват като консерванти в козметика, ароматизирани артикули и артикули за персонална хигиена. Децата, изложени на тези химикали преди раждането, може да навлязат в пубертета по-рано. Растящите деца също могат да бъдат изключително уязвими, защото са изложени на такива артикули за ежедневна грижа.

Хранене

© Ale Sonia / Pexels, © Marta Dzedyshko / Pexels

Диета с високо наличие на мазнини в детството може да докара до ранен пубертет. От културата на хранене при актуалните деца има доста да се желае. Бързото хранене нормално е с високо наличие на захар, сол и наситени или трансмазнини. Това от своя страна води до затлъстяване. Последните изследвания демонстрират, че детското затлъстяване и преждевременният пубертет са неразделни.

Цифрови технологии

Новото потомство употребява голямо количество информация всеки ден посредством обществените медии. Съвременните инфлуенсъри, музиката, модата и медийната просвета принуждават децата да порастват по-бързо. Поради тази причина децата стартират да се тревожат за външния си тип и тегло от ранна възраст.

Изменението на климата

© Maria Camila Castaño / Pexels

Учените стартират да виждат връзката сред ранния пубертет, всеобщото замърсяване и заседналия метод на живот, което е резултат от изменението на климата. По-суровият климат може да накара децата да прекарват доста повече време вътре, вместо да са дейни на открито. Този метод на живот понижава количеството мелатонин, което по-късно задейства тялото да премине в пубертета.

Децата прекарват по-малко време навън.

В днешно време децата прекарват доста повече време вътре, най-много посредством на технологиите. Интернет се трансформира в изследователска област за тях вместо дейна безвъзмездна игра. Изолацията и неналичието на дейна свободна игра способстват за нараснали равнища на стрес. Стресът в ранна детска възраст води до по-бързо съзряване на определени области на мозъка по време на юношеството.

Какво значи ранното съзряване за нашето общество

ANGELA WEISS/AFP/EAST NEWS, DISNEY CHANNEL / Album/ East News

Ранният пубертет може да усили риска от проблематично държание при млади юноши. Рискът може да е обвързван с другарствата, защото тези, които съзряват рано, наподобяват по-уязвими към въздействие на връстниците си, в сравнение с тези, които се развиват с естествени темпове. Но родителите може да са в положение да се намесят и да предотвратят сходни проблеми, съгласно това, което споделят откривателите.

Източник: aia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР